by admin | februar 11, 2014 1:24 pm
Det er blitt påvist gjedde i Selbusjøen helt tilbake til 1950 tallet. En undersøkelse utført av NIVA (Norsk institutt for vannforskning) i 2009 og 2010
viser at gjedda har hatt gode gyteforhold i sjøen fra begynnelsen av 2000 og framover. I dag er gjedda utbredt over hele sjøen og har, i følge NIVA sin undersøkelse, sin tetteste bestand i den vestre og østlige delen av sjøen.
Selbusjøen Grunneierlag er innforstått med at gjedda er kommet for å bli. Samtidig er laget opptatt av å begrense utbredelsen, for gjennom det å ivareta sjøens ørretbestand.
Grunneierlaget oppfordrer derfor til aktivt gjeddefiske. Gjeddefiske har blitt attraktivt sportsfiske i mange vassdrag, nå står Selbusjøen for tur.
Selbusjøen Grunneierlag har arrangert gjeddefiskekonkurranse siste helga i mai, tre år på rad og fortsetter i 2014. Under konkurransen fisker alle gratis og alle kan sette garn. Statkraft har gitt en vandrepokal som utdeles til den/de som tar den største gjedda fra siste års konkurranse og fram til årets avslutta konkuranse.
Gjedda er en god matressurs. Gjeddekaker har etter hvert blitt et kjent og ettertrakta produkt i mange deler av vårt land. Selbumat ved Solveig Stene har i samarbeid med to ivrige gjeddefiskere, Stian Elverum og Tomas Nergård utvikla en oppskrift på Selbugjeddekaker som det er vel verd å prøve seg på.
Å fiske gjedde e artågt
Og
Gjeddekaku småkkå gått.
Solveigs gjeddekaker.2 kg reinskåret gjedde ca. 1 l iskald melkDersom fisken har vært i fryser – kvern den når den er halvtint med poteter , spekk, løk og salt.
Med vennlig hilsen Solveig Stene/Selbumat
|
Dersom fisken har vært i fryser – kvern den når den er halvtint med poteter , spekk, løk og salt.
La massen stå kaldt i minst 10 min. – Bland så inn potetmel, egg, gressløk og krydder. Bruk mixer og kjør farsen kraftig til slutt slik at den binder
og ikke slipper vann og fett under steking. Smak deg fram til riktig salt og kryddermengde. Oppskriften gir 30 – 40 gjeddekaker.
Med vennlig hilsen Solveig Stene/Selbumat
Source URL: https://www.selbusjoengrunneierlag.no/?page_id=16
Copyright ©2024 Selbusjøen Grunneierlag unless otherwise noted.